ereun-texn logo-ekt
                               ΤΕΥΧΟΣ  327  01-15 Δεκεμβρίου 2016 RSS RSS EKT   facebook.com/EKTgr  twitter.com/EKT.gr  linkedin.com/company/EKTgr  youtube.com/EKTgr
Νέα Έρευνας και Καινοτομίας
Υποστήριξη Επιχειρήσεων
Ανοιχτές Προκηρύξεις
Εκδηλώσεις σε Ελλάδα και Κόσμο
Η "Έρευνα και Καινοτομία" στο Διαδίκτυο
Το δεκαπενθήμερο ηλεκτρονικό newsletter "Έρευνα & Καινοτομία" είναι μια έκδοση του ΕΚΤ που ενημερώνει για τις εξελίξεις στο χώρο της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Απευθύνεται στην ερευνητική, επιστημονική, εκπαιδευτική και επιχειρηματική κοινότητα της χώρας, αλλά και στο ευρύτερο κοινό.
Νέα Έρευνας και Καινοτομίας

  1. Προδημοσίευση προκήρυξης ερευνητικών έργων ΕΛΙΔΕΚ για την ενίσχυση μεταδιδακτόρων ερευνητών, ύψους 9 εκατ. ευρώ

  2. Τα Βίντεο & Παρουσιάσεις της συνάντησης euroCRIS στην Αθήνα για Πληροφοριακά Συστήματα Ερευνητικών Δραστηριοτήτων

  3. Πρωτοβουλία του ΕΙΕ για τη δημιουργία Ολοκληρωμένου Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο, στην Αθήνα

  4. Οι 3 Ερευνήτριες που τιμήθηκαν με τα Ελληνικά Βραβεία 2016 L’Oréal-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη

  5. Πρόγραμμα 30 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη νέων ερευνητών από το ΕΣΠΑ

  6. Νέα χρηματοδότηση ερευνητικών έργων μεταξύ Ελλάδας - Γερμανίας από το ΕΣΠΑ

  7. Workshop “Πώς σχεδιάζω ένα Ανοιχτό Επιχειρηματικό Μοντέλο”

  8. Νέα Έκθεση για το Ευρωπαϊκό Νέφος Ανοικτής Επιστήμης

  9. Σταθερά χαμηλές παραμένουν οι επιδόσεις των Ελλήνων μαθητών στο διεθνές πρόγραμμα PISA 2015

  10. 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο eTwinning: Τα συνεργατικά προγράμματα στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

  11. H Ελλάδα επιστρέφει στα προαιρετικά προγράμματα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA)

  12. Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της πρώτης δημόσιας συζήτησης πολιτών για το Διάστημα

Υποστήριξη Επιχειρήσεων

Το ΕΚΤ συμμετέχει στο Enterprise Europe Network-Hellas, το δίκτυο που παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες στις ελληνικές επιχειρήσεις ώστε να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους, με βάση τη γνώση και την καινοτομία:
  • Ευρωπαϊκή πληροφόρηση
  • Επιχειρηματικές συνεργασίες
  • Καινοτομία & Μεταφορά τεχνολογίας
  • Ερευνητικές Συνεργασίες
  • Χρηματοδότηση

Περισσότερα: www.enterprise-hellas.gr


Ανοικτές Προκηρύξεις

Ενημερωθείτε για τις ανοιχτές προκηρύξεις εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων έρευνας, τεχνολογίας, και Κοινωνίας της Πληροφορίας.
  • Integration of Third-Country Nationals
  • Clean Sky 2 Call for Proposals 05
  • Marie Skłodowska-Curie Research and Innovation Staff Exchange
Νέα Έρευνας και Καινοτομίας
  1. Προδημοσίευση προκήρυξης ερευνητικών έργων ΕΛΙΔΕΚ για την ενίσχυση μεταδιδακτόρων ερευνητών, ύψους 9 εκατ. ευρώ

    Ανακοινώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) η προδημοσίευση της Προκήρυξης Ερευνητικών Έργων για την Ενίσχυση Μεταδιδακτόρων Ερευνητών/τριών (ΜΕ) του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ). Στόχος αυτής της δεύτερης Δράσης του ΕΛΙΔΕΚ είναι η υλοποίηση επιλεγμένων ερευνητικών έργων υψηλής επιστημονικής ποιότητας στα οποία επιστημονικοί υπεύθυνοι θα είναι Μεταδιδάκτορες Ερευνητές.

    Περισσότερα
  2. Τα Βίντεο & Παρουσιάσεις της συνάντησης euroCRIS στην Αθήνα για Πληροφοριακά Συστήματα Ερευνητικών Δραστηριοτήτων

    Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε φέτος με επιτυχία και το "euroCRIS Strategic Membership Meeting", η ετήσια Συνάντηση των εταίρων και της κοινότητας του euroCRIS, του διεθνούς οργανισμού που ασχολείται με τα Συστήματα Διαχείρισης Πληροφορίας για την Ερευνητική Δραστηριότητα (Current Research Information Systems, CRIS). Η Συνάντηση διοργανώθηκε στις 8-10 Νοεμβρίου στο ΕΙΕ, από το euroCRIS σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης. Το θέμα της φετινής Συνάντησης ήταν "Towards optimal Research information Infrastructures on a national and international level". Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην πορεία για μία ευρωπαϊκή ερευνητική υποδομή πληροφοριών και παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα από τις τρέχουσες πρωτοβουλίες και συνεργασίες που λαμβάνουν χώρα στην Ευρώπη, καθώς και σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην ιστοσελίδα της εκδήλωσης διατίθενται online όλα τα βίντεο των ομιλών, μαζί με τις παρουσιάσεις, καθώς και φωτογραφίες από την εκδήλωση.

    Περισσότερα
    Βίντεο & Παρουσιάσεις
  3. Πρωτοβουλία του ΕΙΕ για τη δημιουργία Ολοκληρωμένου Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο, στην Αθήνα

    Μια σημαντική πρωτοβουλία του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών για τη σύσταση ενός Ολοκληρωμένου Κέντρου Έρευνας στην Αθήνα για τον Καρκίνο, ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της Επιστημονικής Ημερίδας με θέμα: "Τowards an Athens Comprehensive Cancer Center" που έλαβε χώρα στις 13 Δεκεμβρίου, στο ΕΙΕ. Στόχος της Ημερίδας ήταν να φέρει σε επαφή επιλεγμένα μέλη του Γερμανικού Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο (DKFZ) και της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD), με μέλη της ερευνητικής, επιστημονικής και ιατρικής κοινότητας της Ελλάδος, προκειμένου να ενσωματωθεί η γερμανική εμπειρία με τις ελληνικές ανάγκες για την επιτυχή εφαρμογή των επιστημονικών δραστηριοτήτων του υπό σύσταση Ολοκληρωμένου Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο στην Αθήνα (ΟΚΕΚ-Α).

    Περισσότερα
  4. Οι 3 Ερευνήτριες που τιμήθηκαν με τα Ελληνικά Βραβεία 2016 L’Oréal-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη

    Σε τρεις Ελληνίδες ερευνήτριες των Βιοεπιστημών και των Φυσικών Επιστημών απονεμήθηκαν τα “Ελληνικά Βραβεία 2016 L’Oréal-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη”. Η απονομή πραγματοποιήθηκε σε μια μεγάλη τελετή, που πραγματοποιήθηκε στις 1 Δεκεμβρίου 2016, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Οι 3 νεαρές διακεκριμένες Ερευνήτριες που τιμήθηκαν για το σημαντικό ερευνητικό τους έργο, για την συνεισφορά και την αφοσίωσή τους στην Επιστήμη είναι: η Δρ. Καλλιόπη ΔΑΣΥΡΑ (Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια Αστροφυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών), με πεδίο έρευνας "Πώς επιδρούν οι μαύρες τρύπες στην εξέλιξη των γαλαξιών", η Δρ. Ελένη ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ (Επίκουρος Καθηγήτρια Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τμήματος Χημείας, τομέα Ανόργανης με ειδίκευση στην Βιοανόργανη Χημεία, Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας E.K.E.Φ.Ε. ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ) με πεδίο έρευνας "Στοχευμένα συστήματα μεταφοράς φαρμάκων για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού και του προστάτη" και η Δρ. Μαρία ΜΠΡΑΟΥΔΑΚΗ (Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) με πεδίο έρευνας "Διερεύνηση των επιγενετικών μηχανισμών των εμβρυονικών νεοπλασμάτων του κεντρικού νευρικού συστήματος της παιδικής ηλικίας".

    Περισσότερα
  5. Πρόγραμμα 30 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη νέων ερευνητών από το ΕΣΠΑ

    Ένα νέο πρόγραμμα, συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ, θα χρηματοδοτήσει τους νέους, κυρίως, ερευνητές, με στόχο την ανακοπή του κύματος φυγής επιστημονικού δυναμικού προς το εξωτερικό. Η δράση εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση" και απευθύνεται σε ΑΕΙ και Ερευνητικούς φορείς της χώρας, οι οποίοι θα πρέπει να υποβάλλουν τις προτάσεις τους, στο πλαίσιο της α' πρόσκλησης, από 19/12/2016 έως 01/03/2017. 

    Περισσότερα
  6. Νέα χρηματοδότηση ερευνητικών έργων μεταξύ Ελλάδας - Γερμανίας από το ΕΣΠΑ

    Μια νέα πρόσκληση για την χρηματοδότηση ερευνητικών έργων και δικαιούχους ερευνητικούς οργανισμούς (Πανεπιστήμια & Ερευνητικά Κέντρα), επιχειρήσεις και λοιπούς φορείς (δημόσιους και άλλους) ανακοινώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. Η εν λόγω πρόσκληση υπάγεται στη Δράση Εθνικής Εμβέλειας  "Διμερής  και Πολυμερής Ε&Τ Συνεργασία Ελλάδας - Γερμανίας", στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος ‘’Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία’’ (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2014-2020. 

    Περισσότερα
  7. Workshop “Πώς σχεδιάζω ένα Ανοιχτό Επιχειρηματικό Μοντέλο”

    Η ομάδα εργασίας για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών ΕΕΛΛΑΚ, σε συνεργασία με το δίκτυο Enterprise Europe Network-Hellas και τον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων – INNOVATHENS, διοργανώνουν workshop με θέμα “Πώς σχεδιάζω ένα Ανοιχτό Επιχειρηματικό Μοντέλο” την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016 στις 18:00 στο INNOVATHENS (Πειραιάς 100, κτίριο: Αεριοφυλάκιο 2, χάρτης). 

    Περισσότερα
  8. Νέα Έκθεση για το Ευρωπαϊκό Νέφος Ανοικτής Επιστήμης

    Μια νέα Έκθεση για το Ευρωπαϊκό Νέφος Ανοικτής Επιστήμης (European Open Science Cloud/EOSC) η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περιλαμβάνει μια σειρά συστάσεων οι οποίες αναμένεται να αποτελέσουν τη βάση για περαιτέρω διαβούλευση με τους χρηματοδότες έρευνας, τα κράτη μέλη και τους ίδιους τους χρήστες. Η Έκθεση συντάχθηκε από Ομάδα Υψηλού Επιπέδου Εμπειρογνωμόνων, η οποία συστάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2015 για την παροχή συμβουλών σχετικά με την στρατηγική για το Ευρωπαϊκό Νέφος, και επισημαίνει σειρά παραγόντων για την επιτυχή εφαρμογή του: μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι νέοι τρόποι επιστημονικής επικοινωνίας, η υιοθέτηση κινήτρων για την υποστήριξη του διαμοιρασμού και της επανάχρησης των δεδομένων, η ενίσχυση των ειδικών σε θέματα δεδομένων. 

    Περισσότερα
  9. Σταθερά χαμηλές παραμένουν οι επιδόσεις των Ελλήνων μαθητών στο διεθνές πρόγραμμα PISA 2015

    Ο πρόεδρος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Ángel Gurría, παρουσίασε, στις 6 Δεκεμβρίου 2016, τα αποτελέσματα του Διεθνούς Προγράμματος PISA για την Αξιολόγηση των Μαθητών (Programme for International Student Assessment). Πρόκειται για την έκτη κατά σειρά Έρευνα του Προγράμματος PISA, με εστίαση στον εγγραματισμό στις Φυσικές Επιστήμες, που διεξήχθη την Άνοιξη του 2015, με τη συμμετοχή 540.000 μαθητών. Στο PISA 2015 διερευνήθηκαν, επίσης, αλλά με συνοπτικότερο τρόπο, το γνωστικό επίπεδο και οι δεξιότητες των μαθητών στην Κατανόηση Κειμένου, στα Μαθηματικά, καθώς και, για πρώτη φορά, στη Συνεργατική Επίλυση Προβλήματος. Η διεξαγωγή της Έρευνας έγινε, για πρώτη φορά στη χώρα μας, μόνο ηλεκτρονικά και σε αυτή πήραν μέρος 212 σχολεία και περίπου 5.500 μαθητές. 

    Περισσότερα
  10. 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο eTwinning: Τα συνεργατικά προγράμματα στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

    Και φέτος η Εθνική Υπηρεσία Υποστήριξης (ΕΥΥ) eTwinning διοργάνωσε στην Πάτρα, το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Αξιοποίηση των ΤΠΕ και της ανοικτότητας στα συνεργατικά σχολικά προγράμματα για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση». Περισσότεροι των 420 συνέδρων, εκπαιδευτικοί από την Ελλάδα, συμμετείχαν στις εργασίες του, ενώ παρουσιάστηκαν 70 εργασίες σε παράλληλες συνεδρίες, 13 workshops με ενεργό συμμετοχή, 6 κεντρικές εισηγήσεις και αντίστοιχες προσκεκλημένες ομιλίες. 

    Περισσότερα
  11. H Ελλάδα επιστρέφει στα προαιρετικά προγράμματα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA)

    Η Ελλάδα επανέρχεται στα προαιρετικά Προγράμματα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (European Space Agency, ESA), με το συνολικό ποσό των 8,2 εκατ. ευρώ. € για την επόμενη τριετία. Μετά από απουσία 8 ετών, λόγω δημοσιονομικών περιορισμών, η πρόταση της Ελλάδας κατατέθηκε στην Υπουργική Συνδιάσκεψη του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, που πραγματοποιήθηκε στις 1-2 Δεκεμβρίου στη Λουκέρνη της Ελβετίας.

    Περισσότερα
  12. Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της πρώτης δημόσιας συζήτησης πολιτών για το Διάστημα

    Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της πρώτης δημόσιας συζήτησης πολιτών για το Διάστημα που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, ταυτόχρονα σε 22 χώρες στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα όπου συμμετείχαν 100 πολίτες. H δημόσια συζήτηση ήταν μια πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (European Space Agency - ESA) και σε αυτή, συμμετείχαν πανευρωπαϊκά περισσότεροι από 2.000 πολίτες, οι οποίοι συζήτησαν και απάντησαν στα ερωτήματα που έθεσε η ESA, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στη διαμόρφωση των μελλοντικών πολιτικών και προγραμμάτων της για το Διάστημα. 

    Περισσότερα
Εκδηλώσεις σε Ελλάδα και Κόσμο  
Όλες οι Εκδηλώσεις

Η "Ερευνα και Καινοτομία" στο Διαδίκτυο
www.ekt.gr/research
Ο ελληνικός δικτυακός τόπος για θέματα έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας
Εθνικές Στατιστικές & Δείκτες Έρευνας & Ανάπτυξης και Καινοτομίας
metrics.ekt.gr
Νέες εκδόσεις
  • Βασικοί Δείκτες Έρευνας & Ανάπτυξης για δαπάνες και προσωπικό το 2015 στην Ελλάδα - Προκαταρκτικά Στοιχεία
  • ICT 2014-2015 / Η ελληνική συμμετοχή στο Πρόγραμμα “Information & Communication Technologies”, Ορίζοντας 2020
  • Οι διδάκτορες στην Ελλάδα: σταδιοδρομία και κινητικότητα
  •  
       Copyright © Eθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης 2024                                                                                     www.ekt.gr logo ekt