ereun-texn logo-ekt
                               ΤΕΥΧΟΣ  340  16-30 Ιουνίου 2017 RSS RSS EKT   facebook.com/EKTgr  twitter.com/EKT.gr  linkedin.com/company/EKTgr  youtube.com/EKTgr
Νέα Έρευνας και Καινοτομίας
Υποστήριξη Επιχειρήσεων
Ανοιχτές Προκηρύξεις
Εκδηλώσεις σε Ελλάδα και Κόσμο
Η "Έρευνα και Καινοτομία" στο Διαδίκτυο
Το δεκαπενθήμερο ηλεκτρονικό newsletter "Έρευνα & Καινοτομία" είναι μια έκδοση του ΕΚΤ που ενημερώνει για τις εξελίξεις στο χώρο της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Απευθύνεται στην ερευνητική, επιστημονική, εκπαιδευτική και επιχειρηματική κοινότητα της χώρας, αλλά και στο ευρύτερο κοινό.
Νέα Έρευνας και Καινοτομίας

  1. Οι προοπτικές της Ανοικτής Επιστήμης για τους ερευνητές και την κοινωνία παρουσιάστηκαν σε ημερίδα του ΕΚΤ

  2. Η επιχειρηματικότητα στο επίκεντρο ημερίδας που διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής

  3. Διπλή διάκριση για την Τήλο στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Βιώσιμης Ενέργειας!

  4. CityCrop: Μία ελληνική διάκριση στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Νεοφυών Επιχειρήσεων

  5. Δράσεις και προγράμματα για την ανάδειξη της αγροδιατροφικής πολιτιστικής κληρονομιάς

  6. Καινοτόμα προϊόντα διατροφής βραβεύθηκαν στον 7ο εθνικό διαγωνισμό ECOTROPHELIA 2017

  7. Σε αριθμό ρεκόρ τα ευρωπαϊκά διπλώματα ευρεσιτεχνίας για το 2016

Υποστήριξη Επιχειρήσεων

Το ΕΚΤ συμμετέχει στο Enterprise Europe Network-Hellas, το δίκτυο που παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες στις ελληνικές επιχειρήσεις ώστε να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους, με βάση τη γνώση και την καινοτομία:
  • Ευρωπαϊκή πληροφόρηση
  • Επιχειρηματικές συνεργασίες
  • Καινοτομία & Μεταφορά τεχνολογίας
  • Ερευνητικές Συνεργασίες
  • Χρηματοδότηση

Περισσότερα: www.enterprise-hellas.gr


Ανοικτές Προκηρύξεις

Ενημερωθείτε για τις ανοιχτές προκηρύξεις εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων έρευνας, τεχνολογίας, και Κοινωνίας της Πληροφορίας.
  • Improvement of border surveillance by enhancing cooperation between Member States in the framework of EUROSUR, including cooperation with third countries
  • Open Knowledge Technologies: Mapping and Validating Knowledge
  • Law Training and studies-2017
Νέα Έρευνας και Καινοτομίας
  1. Οι προοπτικές της Ανοικτής Επιστήμης για τους ερευνητές και την κοινωνία παρουσιάστηκαν σε ημερίδα του ΕΚΤ

    Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα που διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) για την Ανοικτή Επιστήμη την Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017. Η ημερίδα "Ανοικτή Επιστήμη: Ζητήματα και Προοπτικές" έθεσε το πλαίσιο για μια γόνιμη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των κυριότερων φορέων που συντελούν στη μετάβαση στο μοντέλο της Ανοικτής Επιστήμης και της Ανοικτής Πρόσβασης στα ερευνητικά δεδομένα και τις επιστημονικές δημοσιεύσεις. Επίσης, οι ερευνητές είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν και εξοικειωθούν με υπηρεσίες και εργαλεία που υποστηρίζουν την Ανοικτή Πρόσβαση στα αποτελέσματα της έρευνας τους.

    Περισσότερα
    Παρουσιάσεις & Βίντεο Ομιλητών
  2. Η επιχειρηματικότητα στο επίκεντρο ημερίδας που διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής

    Με ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών και καλών πρακτικών μεταξύ εκπροσώπων φορέων δημόσιας και ιδιωτικής επιχειρηματικότητας, ολοκληρώθηκε η Ημερίδα της Περιφέρειας Αττικής με τίτλο «Η Αττική επιχειρεί», η οποία διοργανώθηκε στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για το Πρόγραμμα «Επιχειρηματικότητα: Κοινωνία - Ανάπτυξη - Καινοτομία», στις 16 Ιουνίου 2017 στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης. Στην ημερίδα συμμετείχε και η Εύη Σαχίνη, Διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), στην ενότητα που αφορούσε στην έξυπνη εξειδίκευση και την βιώσιμη επιχειρηματικότητα. Η Ε. Σαχίνη εστίασε στην παρουσίαση του περιφερειακού συστήματος καινοτομίας της Αττικής παραθέτοντας δείκτες για τις δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης, το ανθρώπινο δυναμικό που απασχολείται σε αυτές τις δραστηριότητες, τις βιβλιομετρικές επιδόσεις, καθώς και τη συμμετοχή των φορέων της περιφέρειας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Ορίζοντας 2020. Επίσης, παρουσιάσε τις καινοτομικές επιδόσεις των επιχειρήσεων της Αττικής, σε σύγκριση με τις επιδόσεις των επιχειρήσεων σε εθνικό επίπεδο.

    Περισσότερα
  3. Διπλή διάκριση για την Τήλο στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Βιώσιμης Ενέργειας!

    Διπλή μεγάλη διάκριση για την Ελλάδα και το ακριτικό νησί της Τήλου κέρδισε το καινοτόμο έργο TILOS.  Το ελληνικό έργο TILOS κέρδισε στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Βιώσιμης Ενέργειας, τόσο το βραβείο στην κατηγορία "Ενεργειακά Νησιά" (Energy Islands) από επιτροπή ειδικών, όσο και το βραβείο κοινού μεταξύ 12 συνολικά ευρωπαϊκών έργων ύστερα από ανοικτή ψηφοφορία που διήρκεσε περίπου ένα μήνα. Σκοπός του έργου TILOS, το οποίο ξεκίνησε να υλοποιείται στο νησί της Τήλου τον Φεβρουάριο του 2015, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης στις αρχές του 2019, είναι η επίτευξη της μέγιστης ενεργειακής αυτονομίας αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

    Περισσότερα
  4. CityCrop: Μία ελληνική διάκριση στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Νεοφυών Επιχειρήσεων

    Μια ελληνική εταιρεία, η CityCrop, έλαβε μια σημαντική διάκριση, καθώς βραβεύτηκε ως μια από τις καλύτερες ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας StartUp Europe Awards (Ευρωπαϊκά Βραβεία Νεοφυών Επιχειρήσεων) στην κατηγορία "Έξυπνες Πόλεις" – Smart Cities. Στον τελικό των StartUp Europe Awards 2016, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στις 7 Ιουνίου 2017 στις Βρυξέλλες, βραβεύθηκαν για πρώτη φορά οι πιο καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις σε 10 κατηγορίες, παρουσία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Antonio Tajani και του Ευρωπαίου Επίτροπου αρμόδιου για τη έρευνα, την επιστήμη και την καινοτομία, Carlos Moedas.

    Περισσότερα
  5. Δράσεις και προγράμματα για την ανάδειξη της αγροδιατροφικής πολιτιστικής κληρονομιάς

    Δράσεις που αναδεικνύουν την αξία της αγροδιατροφικής πολιτιστικής κληρονομιάς, και εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα για τη χρηματοδότηση προτάσεων στον τομέα των αγροδιατροφικών παραδόσεων παρουσιάστηκαν στην Ημερίδα με τίτλο «Οι Αγροδιατροφικές Παραδόσεις ως Πολιτιστική Κληρονομιά: Έρευνα, Διαφύλαξη, Ανάδειξη» η οποία διοργανώθηκε με επιτυχία στις 19 Μαΐου 2017, από τη Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

    Περισσότερα
  6. Καινοτόμα προϊόντα διατροφής βραβεύθηκαν στον 7ο εθνικό διαγωνισμό ECOTROPHELIA 2017

    Νικήτρια του 7ου Εθνικού Διαγωνισμού Οικολογικών - Καινοτόμων Προϊόντων Διατροφής ECOTROPHELIA 2017 αναδείχτηκε για ακόμη μία χρονιά η καινοτομία, αφού τα προϊόντα των ομάδων που συμμετείχαν χαρακτηρίζονται, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή του Διαγωνισμού, για την ποιότητα και την υψηλή διατροφική τους αξία. Το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στην ομάδα του ΕΜΠ / Σχολή Χημικών Μηχανικών, η οποία και θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό,που θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων “Food Matters Live 2017”, στο Λονδίνο στις 22-23/11/2017. Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Πρόεδρος του ΣΕΒΤ, κ. Ε. Καλούσης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας & Καινοτομίας, κ. Κ. Φωτάκης.

    Περισσότερα
  7. Σε αριθμό ρεκόρ τα ευρωπαϊκά διπλώματα ευρεσιτεχνίας για το 2016

    Το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (European Patent Office, EPO) χορήγησε 96.000 διπλώματα ευρεσιτεχνίας κατά τη διάρκεια του 2016, αριθμός που συνιστά αύξηση κατά 40% σε σχέση με το 2015 και νέο ρεκόρ στην ιστορία του EPO. H ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας για το 2016 που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, καταγράφει, επιπλέον, ρεκόρ υποβολών των αρχικών αιτήσεων που κατατέθηκαν για διπλώματα ευρεσιτεχνίας (patent filings), ξεπερνώντας τις 296.000, σύνολο αυξημένο κατά 6,2% σε σχέση με το 2015 (279.000). Η αύξηση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στα νέα αποτελεσματικά μέτρα του EPO για την αύξηση της παραγωγικότητας του.

    Περισσότερα
Εκδηλώσεις σε Ελλάδα και Κόσμο  
Όλες οι Εκδηλώσεις

Η "Ερευνα και Καινοτομία" στο Διαδίκτυο
www.ekt.gr/research
Ο ελληνικός δικτυακός τόπος για θέματα έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας
Εθνικές Στατιστικές & Δείκτες Έρευνας & Ανάπτυξης και Καινοτομίας
metrics.ekt.gr
Νέες εκδόσεις
  • ΙCT 2014-2016, Η ελληνική συμμετοχή στο Πρόγραμμα “Information & Communication Technologies”
  • Energy 2014-2016, Η ελληνική συμμετοχή στο Πρόγραμμα “Secure, Clean and Efficient Energy”
  • Έρευνα, Εκπαίδευση, Καινοτομία. Διαστάσεις του Τριγώνου της Γνώσης στην Ελλάδα
  •  
       Copyright © Eθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης 2024                                                                                     www.ekt.gr logo ekt